Cara Cara Buat Pekasam Ikan
Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
Cara Buat Ikan Pekasam Resepi Bonda
Ikan pekasam ini memang menyelerakan.
. Boleh cuba cara membuat ikan pekasam yang dikongsikan oleh Kudin Kickdafella ini. Pekasam merupakan sejenis makanan peram tradisi yang popular dan tahan lama di Malaysia. Peram selama 1-2 minggu sebelum digoreng.
Rangup Goreng Cantik Tak Hangit. Kemudian lumur garam kepada ikan di serata-rata bahagian ikan. Cara Buat Kerepek Kentang Homemade Nipis.
Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Ada yang suka sekali kepala.
Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman. Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping.
Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman. Cara buat ikan pekasam macam ini.
Kepala boleh dibuang atau tidak. Masa cuti bulan 12 2010 hari itu aku duduk cuti sekolah dan temankan wife berpantang kat Felda besout ni. Banyak kali aku ternampak ada orang jual ikan talapia yang dah bersiang.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini. Untuk memasaknya boleh biarkan di luar peti sejuk. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja.
Harga pulak tak ada la mahal sangat. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari.
Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.
Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah. Bahan-bahan perapannya sikit je. Siang dan bersihkan ikan.
Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Selepas 2 ke 3 hari ambil ikan tadi. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.
1Ikan disiang dan dibasuh bersih. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras. Ambil asam keping dan selitkan di celah-celah ikan.
Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Selepas 1-2 minggu di bahagian tidak beku boleh alihkan ikan ke bahagian sejukbeku supaya tahan lama.
Rasa sekali tambah nasi berkali-kali nanti. Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. 2Selepas itu perap dengan garam dan air asam jawa atau guna Asam keping pun bolehAgak-agak je garam dan asamnyaPerap semalaman atau 2 hari.
Cara membuat pekasam. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. 2-3 keping asam gelugur.
Cuka Garam Asam Keping Minyak Masak CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. As you know today I show you how to fermented fish with. Pagi pagi selalu la pergi pasar felda kat sini.
2-3 keping asam gelugur. 15 kg Ikan Gelama. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih.
Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Siang dan bersihkan ikan. Cara membuat Ikan Pekasam.
Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya. Buang perut dan kepala ikan. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng.
Lumurkan ikan dengan garam dan susun dalam bekas. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan. Toskan ikan daripada air dan biarkan ikan kering sedikit.
CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy. Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Pada zaman dahulu masyarakat membuat ikan pekasam menggunakan apa sahaja jenis ikan kerana pekasam dibuat sekiranya mempunyai lebihan ikan daripada orang memancing.
Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Cara untuk membuat Sambal Belacan Isi Ikan Goreng Terlajak sedap. Ok sebelum tu nak cerita sikit.
Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Cara-cara buat ikan pekasam. Lumur Garam Kepada Ikan.
Bersihkan ikan seperti biasa buang perut insang ekorsirip. Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Semua orang yang berminat tentu mudah faham akan teknonoli pengawetan ikan pekasam dirumah masing-masing.
IKAN PEKASAM GELAMA. Ia adalah satu cara mengekalkan makanan biasanya ikan dengan menggunakan garam atau asam yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama iaitu antara 6 - 1000 tahun. Peralatan sedia ada dirumah boleh digunakan dan cuma beli ikan garam beras hancur dan asam keping atau asam jawa.
Simpan ikan pekasam dalam peti sejuk bahagian tidak beku. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian.
Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam. Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Mula-mula sekali bersihkan ikan.
CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut.
50gm garam terpulang garam kasar atau halus Asam keping. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras.
Resepi Pekasam Ikan Gelama Tahan Lama
Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food
Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade
0 Response to "Cara Cara Buat Pekasam Ikan"
Post a Comment